Tuesday, 3 April 2012

Tutorial : Hover Header Kebawah Dan Hilang

Dah lama kitew tak bertutorial kan? Makin lama, makin sibuk.. eyyhhh! tension2.. sabar jela nak. ~_~


Tutorial nie dah lama direquest tapi asyik tak sempat aje nak buatkan. So, pada yang belum tau apa itu hover header kebawah nie boleh letak cursor pada header iqa tu yer. Haaa! cenggitu ler nak ajarkan nie. :p

Mula-mula pegi kat :
Design > Edit HTML > Tick Expand Widget (download full template dulu)

Lepas tu tekan Ctrl + F dan cari code macam kat bawah ni.

/* Content

Bila dah jumpa paste code kat bawah ni pulak diATAS code yang dicari tadi.

#header:hover{
padding-top:40px;
-webkit-transition-duration: .8s;
opacity: 0.1;
}
Preview dulu.. kalau takde error boleh SAVE! Siap sudah.. DAAA >.<


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

14 komen jejari cumil:

naiemah_ramli said...

waa..thanks iqa...nnti2 nak buat lah ^__^

Hanif said...

Senangnya....ohhh!!! aku baru tahu. Sebenarnya dah lama nak tanya malu-malu kucing...hehehe

aina ariana said...

hye my laling..! :) thanks a bunch for ur tutorial.. p before that, mau tanye..,hover 2 part yg ane ea..? (almaklumla new user..huhu~~)

CekbOlat-bOlat said...

wewwww.. blog tutor XD

shida'R said...

nice tutor :)

[sutera kasih] said...

lama dh x main coding..ntah msh ingt lg ke tak ni huhu

zareliqa afiqa said...

@ Naiemah : Orait! buat2..hehe

@ Hanif : Lepas nie xpayah malu2 kucing lagik ya! hihi :p

@ Aina Ariana : Hover nie ada kat header. Cuba letak cursor.Kan dia bergerak ke bawah. yg tu lar dear.. :D

@ Cekbolat : weeee~ weeeee~ :p

@ shida'R : Thanks :)

@ sutera kasih : Kena refresh niey.hihi

aina ariana said...

0keyh..taw da yg mane.. thanks a l0t Miss Zareliqa..:) nti wanna try gak l0r.. thanks3..!! >.<

MaYa MustWany said...

hebat2..hihi

Ieyza Afieyna said...

ramai gak yg dah buat header hilang2 mcm tue.. hehe

Teenager Housemaid said...

hehehe....macam best gak nak buat ni..:D

Ezad Skytech said...

hee..header pun boleh main hilang2 ye..hee~

Fatin Syafiqa Anuar said...

hee thanks ajar. ^_^

Norshafika Zambri said...

Download kat mne.. :(