Thursday, 2 February 2012

Tutorial : Cara Pasang Iklan Nuffnang Dalam Blog


Disebabkan permintaan yang tinggi dalam pasaran, *bajet jual ikan hape* rini aku akan buat tutorial untuk memasang unit iklan Nuffnang dengan betul dalam blog. Tutorial nie untuk Mas..( Large Rectangle ) Iqbal..( Leaderboard ) erkk, ramai lagi sebenarnya. Tapi dah lupa. =.=' Senang cite untuk semua lar. heee.. Bagi unit iklan 'Skyscraper' rasanya semua dah tau kan. 

Jom mula dengan iklan 'Leaderboard'.

Design > Edit HTML > Tick Expand Widget. Cari (Ctrl + F) code kat bawah nie,

<div class='body-fauxcolumns'>

Bila dah jumpa, pastekan code iklan 'Leaderboard' korang diATAS code yang korang cari tadi. Rujuk gambar. Klik untuk tumbesaran...


PREVIEW dulu..kalau takde error baru SAVE! Siap.. >.< Kalau nak lagi senang code iklan nie paste dekat 'Page Elements', Add a Gadget. Then drag ke atas header.

Bagi iklan 'Large Rectangle'.

Design > Edit HTML > Expand widget. Cari ( Ctrl + F ) code kat bawah nie,

<b:if cond='data:top.showReactions'>

Dah jumpa, pastekan code IKLAN 'Large Rectangle' diATAS code yang korang cari tadi. Rujuk gambar jugak yer^^


Sama macam tadi. Dah siap PREVIEW dulu.. Kalau takde error boleh SAVE! Done >.< Iklan nie nanti akan duduk dekat bawah entry pertama korang. Jadi dia takde lar bawah sangat kan. weeee^.^ Cuba lar.

Pesanan Jari : Kalau ada yang cari code tapi tak jumpa, mungkin template korang berlainan. Tutorial nie untuk blog Blogspot yang menggunakan (Design Template). Harap maklum. :)


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

19 komen jejari cumil:

Gary Asip said...

nice tutorial... thumb up!! :)

Encik JI said...

dh lama xjenguk2 nuffnang. ada bape senlah agaknya. hehe

MaYa MustWany said...

ok kene bookmark.rushing blogwalking hari ni..nak tgk santau merasuk.hihih..thanks ye iqa.pe2 xjadi mas roger kat iqa ye

Miss Purple Ungu said...

iklan dh letak betul...
tp blum ada rezeki nak dpt BE huhu

fRaMe+LenSeS said...

maceh berkongsi ye. :D nice tips ni. :D untuk orang2 baru macam saye. mmg seswai. :) maceh kongsi ng nadh. :D

EmpayarUtama said...

Bagud nih. Nak letak Says la nuff cam stended je iklan dia

Hanif said...

boleh pinjam atau war2kan nanti..
ramai gak tanya macam mana nak pasang Nuffnang tapi leceh ler...
Tetiba ada yang buat..cantikkkk!!!!

Bobo said...

bagus tutorial ni :) nak tutorial tingkatkan income dr nuffnang boleh?hehe

Zahirah Dzulkifli said...

Muehehe. Rajinnya bagi tutorial. Awwww.. Hehe

Ezad Skytech said...

bagus la ada tutor letak iklan nuff kat blog ni...:D

::WafaIrdina:: said...

actually xtahu sgt sal incik nuff fang ni
wlpn mostly da letak da mende ni
hihi~~

khairul said...

so arrangement eklan sy x betul lah ya ?

Koding said...

Sesapa yang tade lagi nuff punya iklan...
Apalagi... ikutilah step2 dalam tutorial ni...

IntaNBerliaN said...

bagus utk siapa2 yg blm pasang lg..

annur said...

hai awak..
sy follow ye..x reti guna shoutbox baru tu huhu

Selendang Merah said...

nice..bgus2 teruskan membuat tuto..:)

yad'z said...

keepin up wif tutor.. nice.. =)

Spudin said...

cun sini ..tutorial bagus ..follow sini :D

Aida Azryn said...

terima kasih diatas perkongsian anda.. hihi. :D