Sunday, 19 February 2012

Tutorial : Buat Banner Sendiri Guna Photoscape



Tutorial kali nie direquest oleh Mama Lynn. Act, da lama direquest. Tapi disebabkan sibuk jadi terlambat buatkan. Sori kak.. :) Mama Lynn tanya macam mana nak buat banner yang kelip-kelip siap ada muka kita. Baik..baik.. jangan buang masa jom mula.

First sekali, bukak Photoscape memasing. Takde pegi download dulu.

Dah? Pastu design lar nak letak gambar apa, tulis apa. Buat banyak-banyak pun oke asalkan ada beza antara satu-satu gambar tersebut. Kalau nak letak muka kita edit jek dulu gambar tu kasi cantik. Contoh macam mana nak buat, tengok gambar kat bawah. Ikut step dari situ. Dah siap save setiap satu ikut urutan.


Korang akan ada beberapa gambar, tengok contoh yang iqa buat nie --->


Dua jek pun. ahaha.. contoh yang nie takde gambar muka. Pastu korang tekan Animated GIF pulak. Tengok gambar...


Lepas tu double click pada gambar dalam folder yang korang da buat kat tepi tu. Jangan lepas DRAG dia dekat atas. Paham tak nie? tengok gambar lar yer..hehe


Ulang untuk gambar yang kedua dan seterusnya. Korang boleh ubah masa untuk kelajuan gambar tu bertukar. Atau ubah effect time dia nak tukar. Nak kelip-kelip ker, jalan-jalan ker. hewhew :D Dah puas atie tekan SAVE!


Make sure korang SAVE dalam format GIF tau! Then tekan OK. Macam dalam gambar.. tak nampak bole klik gambar-gambar tersebut. 



Hasilnya korang akan dapat cenggini...


Hekhek.. simple kalau fahamkan betul-betul. Selamat mencuba! Tutorial nie banyak gambar,, so sorry kalau loading lambat. Harap bersabar ye! >_<


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

9 komen jejari cumil:

deardearyhaty.blogspot.com said...

sgt bergune..hurmm..na tanye gak bley??how to do header wif our own picture??pndek cite,like your header tu..how ek??tq..:)

naiemah_ramli said...

heee...dah jadi iqa..naiemah try buat dah.. tq ats tuto ni..ingtkan iqa buat ngn adobe photoshp ha ... hihihi

saya_arief said...

nice..
terima kasih cikguuu.
:)

oktant said...

Saya akan cuba tutorial ni. Apa-apa pun sy bookmark dulu page ni. ;)

Terima kasih.

.: mama lynn :. said...

tq dear.... rajin tlg buatkan tuto utk mama lynn.. syg awk. lately ni a bit bz + xde photoscape.. nak mintak tlg adik akak ni buatkan ley tak.. heheh if dapat la... ;) nak download photoscape ssh skit kat opis ni. internet slow

.: mama lynn :. said...

dear... senyap jer.... macam mana eh permintaan mama lynn tu ??

NuR nAdhIraH said...

Haii , sye dh buat banner tapi cmne nak msukkan kt blog ?
tlg ajar leh tak ?

aina ariana said...

terbaik..! at last jumpa pun tutorial buat banner yang mudah difahami..wee~ thanks a bunch cik eqa..^.^

linalucx said...

iqa...saya dah try buat banner sendiri jadi.tapi bila save dalam gif.tgok balik xberkelip p.tapi macam mane kta nak tau url banner kita yer?saya dah try masuk kan tp xjadi la.


linalucx.blogspot.com