Wednesday, 15 February 2012

Bunga Kesidang


Banyak memain eh korang. Meh cnie kita belajar pulak. Sape tak kenal Bunga Kesidang? Angkat kening! ish..ish..ish...=.= Kesidang atau nama botaninya 'Vallaris Glabra' tergolong dalam keluarga 'Apocynaceae'. Bentuknya yang kecil, cantik berwarna putih amat menarik minat pada mereka yang menggemarinya. Bau harum kesidang nie amat ketara pada waktu pagi dan dapat bertahan lama walaupun telah dipetik dan diletakkan di dalam rumah. Pada yang belum tahu, Kesidang nie adalah Bunga Negeri Melaka. OooOo.. baru tahu.. HEK HEK

-google-

Segelintir masyarakat mengaitkan Bunga Kesidang dengan unsur-unsur mistik. Tapi betul ker? Wallahualam. Apalah dosa bunga kecik yang tidak bersalah tu kan. Asal wangi jek, Mistik! abis bunga ros tu? +__+

-google-

Pendek kata, bunga kesidang merupakan bunga yang selalu dijadikan hiasan di majlis-majlis keraian seperti majlis perkahwinan dan lain-lain perayaan. Masyarakat tradisi Melaka menjadikan Kesidang sebagai bunga dandanan rambut wanita, hiasan pengantin dan alat-alat upacara perkahwinan Melayu seperti tepak sirih dan bunga rampai.

-google-

Bunga Kesidang paling ideal untuk dijadikan lambang Melaka. Walaupun kecil, kecantikan dan keharumannya dapat memikat semua sebagaimana Negeri Melaka yang terdiri daripada pelbagai kumpulan etnik, sejarah dan kemajuan yang telah dicapai hari ini.

Kata Jari : Jom lar datang Melaka. Melawat Melaka bererti melawat Malaysia! hihi.. promosi nampak..lalalalala~ >.<


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

17 komen jejari cumil:

Ezad Skytech said...

bunga kesidang...? kenapa sy baru first time dengar nama bunga ni...:(

zareliqa afiqa said...

@ Ezad : Baru dengar ker? hihihi

aRa ❤ aFiq™ said...

1st tyme taw sal bnga ni.. xpnh tgk n dgr sblom ni.. huhu

naiemah_ramli said...

oooo...baru dngar..erkkk...& baru tahu...hikhikhik

KhaiZa said...

tak pernah tengok pun bunga nih.. apatah lagi namanya.. hi hi hi..

Errah said...

pernah dengar tp ni bru tengok bunga dia..mmg cntik..

zareliqa afiqa said...

@ AraAfiQ : Hihi..yeke? :)

@ Naiemah : Ooo0..baru tau erk~ heee :D

@ KhaiZa : Baru tau lar niey?^^

@ Errah : Cantik kan..Iqa pun tak penah tgk yg real lagik.hihi

Mohd Norafzal said...

oo ni ke?selalu dengar2 macamtu je :) baru kenal.salam kenal *salam2

wana said...

emm.. bunga ni saya selalu petik dan letak dalam kereta..ganti perfume gitew..:): ANEKA RESEPI TERKINI>>Jom Terjah!!

Zahirah Dzulkifli said...

Tak tahu pun pasal bunga ni. Setakat tahu bunga apa entah lagi satu tu yang wangi tu. Hahaha

'idun sa'idun said...

dulu akak tanam pokok bunga kesidang ni dlm pasu kat rmh..mmg wangi... lg best mlm2 ada burung kecik tido kat dahan pokok tu..hehehe tp skrg akak dah bagi org pokok tu sbb nak pindah..

::WafaIrdina:: said...

yuo iqa
ain pun first time baru dgr
hihi~~
wangi kew bunge ni??
:D

IntaNBerliaN said...

iqa, akaklah salah sorg yg xkenai bunga kesidang tu..hahahha

AmirFX said...

Nie first time saya tgk bunga nie... :D

Miss Purple Ungu said...

teringat time join puteri islam kat sklh dulu
group nama kesidang :)

Beckhrooy said...

pertama kali dgr bunga kesidang tu.

promote Melaka wei :p

faiz fakhirin said...

bagaimana dgn bunga tahi ayam?