Thursday, 12 January 2012

Tutorial : Letak Note Selepas Entry


Morning uolls! Spontaneous Thursday satg lar erk.. Nak buat simple tutorial, request from mama lynn. Yeahh! bersemangat pepagi nie. wee.. Biasa lar, minum HO HO HO Horlicks kan! >.<


Macam mana? Kalau tak faham boleh tengok contoh kat bawah entry ai nie. Yang iqa tulis 'Cherita da abis... bla bla bla' tu kan. Eh, bukan suruh korang blah tau! ngee.. Note nie akan duk kat bawah tu setiap kali korang publish entry :)

Let's start bebeh,

1. Sign in -> Design -> Edit html -> Tick Expand Widgets. (kalau rasa was-was 'download full templete' dulu)

2. Cari code nie yer, untuk memudahkan pencarian harta karun korang, ( Ctrl+F )

<data:post.body/>

Bila dah jumpa, copy code kat bawah nie pulak.. then, paste DI BAWAH code yang korang cari tadi. (Nak copy, highlight -> Ctrl+C)

<hr/><center>AYAT ANDA</center><hr/>

Tukarkan AYAT ANDA tu dengan ayat korang sendiri keyh. Preview dulu, kalau ok baru SAVE. Apa-apa pertanyaan bole ajukan pada tuan tanah. KEKEKE.. tanya kat sini lar. Done! Selamat mencuba!! >.<


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

15 komen jejari cumil:

.: mama lynn :. said...

alhai... terharunya.. tq dear. japg mama lynn buat k

zareliqa afiqa said...

hee :D orait! cuba2..

Cik mama said...

cik mama mintak share yerrr.. thx

deardearyhaty.blogspot.com said...

thanks..ilmu yg sgt bgune..hee

Mr.N said...

Ohhh thanks hehe

NAZRUL AZAT said...

thanks ye iqa, dok terfikir gak nk letak mcm tu, thanks again :-)

Ezad Skytech said...

boleh dicuba ni nanti...hee~

iMBobo said...

terbaik lah tutorial ni :) thanks!! :)

.: mama lynn :. said...

ika.. mama lynn yg demand tp mama lynn yg tak reti2 nak buat lg. isshh bpinar biji mata. mama lynn da tekan ctrl + f tp tak kuar pun. kena tekan tu katne eh

s'din anuar said...

assalammualaikum:) boleh saya tanya macamana nk buat background pada old entry:)

aina ariana said...

wuwwuu >.< lamanya cari tutorial for this,akhirnya jumpa juga.. thanks babeyh..! ^.^

shat qyra said...

x de pon yg edit HTML tu ? yg dashboard blog baru pnye laen la , tlg ea

shat qyra said...

x de pon yg edit HTML tu ? yg dashboard blog baru pnye laen la , tlg ea

Roha said...

salam kenal dear...
yeh..akak berjaya buat tuto ni..thanks dear :)

Wafi Remli said...

cari2, entri ni first page bg keyword "ayat lepas entri"