Tuesday, 31 January 2012

Tutorial : Letak lagu dalam blog


Tutorial nie direquest oleh shahdiana. Jejak tak dapat dikesan sebab 'profile disable'. Takde link blog.. Takpela, harap dia selalu lar datang cnie dan tengok tutorial nie. Okeyh, Shahdiana tanya macam mana nak letak lagu dalam blog? Bila masuk jek blog ada lagu jiwang-jiwang tu. Wahh, layan perasaan nampak! heee.. Act, ada yang suka.. ada yang tak. Tapi terpulang lar memasing nak letak ke tak nak. Blog korang..

google

Pada yang berminat nak letak, meh iqa ajarkan. Tapi versi lama lar eh. Dulu iqa pakai musicdumper. Sebab dia ada 'pause' button. Senang! Kalau ada readers yang tak suka lagu tu dia pause jela. tehee.. Kalau pakai gratisan music dia tak boleh pause kan.

Mula-mula korang pegi kat SINI dulu. Cari lar lagu apa yang korang suka. Macam-macam ada. Nak lagu omputih ker.. lagu seberang ker.. nasyid ker.. pilih-pilih! Bila dah confirm nak lagu apa.. KLIK jek lagu tu.

Nanti ada 'Song Preview'. Scroll bawah sikit ada, 'Embed Options'. Copy 'Embed code' yang ada dalam kotak tu. Buka blog, pegi kat Design > Add a Gadget > HTML/Javascript. Pastekan code yang korang copy tadi kat situ. Done!

Kata Jari : Malas nak printscreen! lalalallaa~


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

21 komen jejari cumil:

myzamar said...

yeah..terbaekkkkkkk

GaRy™ said...

simple and nice!! hehe~.. :)

::WafaIrdina:: said...

wahhh...
nice lar..
music dumper..
cm menarik je..
nak try gak r..
hihi~~
:D

Ezad Skytech said...

pernah try dulu tapi da lupa...refresh balik ni..hee~

#dulu mula2 berblogging..tiap2 minggu tukar lagu lain dalam blog..haha~

Nisa Greennnpanda said...

xnk ltak lgu dlm blog..
tkut loading lmbat, hehe.. XD

GADIS LAVENDER said...

best...dapat wat... br nk bljr wat blog2 nie follow http://gadis-lavender.blogspot.com/ ... sowie br bljr ckt2..hehe time ksh ats tnjuk ajr d atas...

Alexie Aevol said...

Thanks for ur tutorial.. lawat blog aku juga ya. terima kasih..

@!$H@H said...

yeahh blog da x sunyi da.. org da leh lyn lagu bl jenguk blog...

Sis Luzerz said...

terima kasih bgithu..

Nurul Asyiqin said...

yesss!thanks sebab gtaw tuto ne..pki youtube x jln..hukhuk

faiemaee said...

ok done, tpi stu lgu je ke? :D by anywy ni blog sy :D http://faiemaee.blogspot.com. klu sudi follow, trima kasi :D just lawat2 pun bole jg bha. hehe

Syahrul Anwar said...

nape banyak lagu omputih jer...lagu melayu mana?nasyid ?

cik Nur said...

thanks..awesome gilax

♥ Aimafy Ainy ♥ said...

Thanks!! :)

NHZ Photografering said...

terima kasih awak :)

naDz_AngelLauz said...

jyeaahh... akhirnyerrr... thanks :)

Farah Aisyah said...

tq kak! cari bnyk2 last skali jadi jugak !.. Alhamdulillah .. =)

eiyja said...

Terima kasih kongsi tutorial ni. :)

singgah cni terus follow. hihihih jemputlah ke teratak saya :)

MyNoorsyiaH LurveGreEn said...

dah letak tapi tak bunyi pun ?

MAhliGai KasIH OpiERa said...

nk tnye .. kalau y xd mp3 tp ad vidoe .. nk add dlm blog tnpe video cm new?

Izzati vs Zack said...

syukran!