Monday, 30 January 2012

Tips Mendapat Buffered Earning (BE)


Beberapa hari lepas, dengan perasaan tak bersalah aku dok mengusha incik Nuffnang sayang. HekHek.. larr, kata kalau nak BE kena selalu beramah mesra dengan nuffy. Aku buat ler nie.. Selalu  anta tiket wayang kat dia! :P Segala kemusykilan, aku terus tanya. Dan kali nie dengan confident aku tanya, bila aku boleh dapat kempen CPM! KEKEKE!!


Aku buat ayat baik punya. Meh nak ajar sikit, korang tanya lar camne nak dapat kempen CPM tu.. Apa yang kita kena buat.. Faktor yang membolehkan kita dapat CPM. Walaupun kebanyakan jawapan dia kita da tau, tapi buat-buat tak tau jela. hihi,, Pada yang belum tau, cenggini jawapannya :


>>> Selalu kemaskini ruangan 'survey' <<<
Pihak Pengiklan (Advertiser) sentiasa mempunyai pasaran khusus untuk kempen mereka. Jadi mereka akan memilih blog yang mempunyai pembaca yang bersesuaian dengan kempen sebagai sasaran. Contohnya, korang selalu tulis pasal gadget. Mesti pembaca yang mempunyai minat sama akan baca blog korang. Yer dak?? Jadi peluang untuk Pihak Advertiser memilih blog korang amat tinggi jika pembaca korang menepati sasaran Advertiser.
So kemaskinilah kat situ blog korang kategori, teknologi. Faham kan? Korang digalakkan untuk kemaskini dari masa ke semasa. Buatlah dalam seminggu sekali ke.. tapi kalau nak update tiap-tiap hari pun boleh.

>>> Letak iklan di tempat yang sepatutnya <<<
Nie pun penting dear. Jangan lar korang letak iklan dekat tempat yang tersorok. Nun jauh kat bawah blog. Macam mana pembaca nak nampak iklan tu. Kena pulak pembaca yang malas nak scroll sampai habis. =.= Ingat, jangan buat Pihak Advertiser rasa rugi letak kempen mereka kat blog korang. Memang kempunan lar nak BE nanti. Aiyookkk~

Sebagai contoh, iklan "Skyscraper" haruslah diletakkan atas sekali kat bahagian sidebar masing-masing. "Leaderboard" tu letak lar dekat atas header atau bawah header janji iklan tu jadi benda pertama yang pengunjung korang akan nampak bila masuk blog. Manakala, unit iklan "Large Rectangle" pula seharusnya ditempatkan betul-betul di bawah entri pertama korang. Kalau unit iklan blog korang tak mengikut garis panduan yang telah dinyatakan, maka peluang tu tipis lar.

>>> Status Geli-Geli (Glitterati) <<<
Glitterati-Keahlian eksklusif memainkan peranan dalam kempen iklan kerana Pihak Pengiklan lebih cenderung untuk meletakkan iklan mereka pada blog-blog berstatus Glitterati kerana ini merupakan sebahagian daripada program hadiah untuk para Bloggers yang paling setia dengan Nuffnang. Ahli biasa masih akan dipilih untuk kempen tetapi dalam angka yang lebih rendah berbanding dengan ahli Glitterati. Pendek kata, jangan CURANG! +_+

>>> Hantar Tiket <<<
Walaupun tak tau keberkesanan cara nie, tapi ramai yang buat. Tak salah kalau nak cuba. Kira tunjukkan yang kita nie masih aktif berblog dan blog kita masih lagi wujud di alam maya.hohoho ^.^

Jika nasib menyebelahi, Pihak Pengiklan akan memilih blog kita untuk kempen CPM mereka, maka peluang untuk mendapat beberapa angka di ruang "Buffered Earning" adalah sangat cerah! Jadi sama-samalah kita berusaha untuk dapatkan BE! hoyeahhhh!! >.<

Kata Jari : Nuffnang...oooo Nuffnang... bila nak kasi BE nie??? @.@


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

27 komen jejari cumil:

Si BuDaK KaChAk said...

teringin nak cuba cik nuffnang ni tp tak reti...jd setia la dgn advertlet..hehehe

~~ nOyuE N wAfiE ~~ said...

jemput singgah join GA liku-liku kehidupan...=)

naiemah_ramli said...

oo...hihihi..errr..anta tiket tu yg kurang tu,..hihi..^__^

EmpayarUtama said...

Abis tu da dapt BE lom? Ke dapat jawapan je...

hatiputera said...

nak tanya apa erk,,

.: mama lynn :. said...

entri yg padat ...phm2.. hahah kena btindak ni

TwIstiEs*meSti Mau* said...

hahaha...,anak angkat nuffy ke ni??haha :))

Paris Lipton said...

skrg nuffnang asyik iklan churp churp je annn

Ros said...

Salam ziarah....

duan said...

tak pernah anta tiket, tggu je. pape pon nice info..;)

IntaNBerliaN said...

a'aa akak pun buat yg sama ;-)

Miss Purple Ungu said...

bila la dpt merasa BE ni huhu

Hanif said...

semoga dapat BE cepat-cepat..
Lagi pun pompuan sama pompuan senang cerita... Nuffnang kan Cik Nuffnang...hehehe

Fikri said...

Nk try gk la nuffnang ni. Cam best ja :D

Zahirah Dzulkifli said...

Memang berkesan semua tu. Muehehe

yad'z said...

saya tak pasang iklan kat belogg.. huhu

هانيم إرشاد said...

hehe.. thanks 4 de tips! :)

eLLa n aLia said...

sy baru je remove ads nuffnang,, hehe.. :)btw, info bagus nih.. bleh gak sy share ngan kawan..

aRa ❤ aFiq™ said...

xpnh pat BE ag.. sobsob

Selendang Merah said...

sm x penah dpt pon..haha..dh mkin kecewa..

nora rashid said...

nice info..

EZAD AMIR said...

xtualy msh x phm lg dgn konsep2 nuffnang ni..BE tu ape?kempen CPM tu ape?

merpatisejoli45 said...

nk tukar banner di page or site bar? tggal komen kt blog saya ye. :)

Beckhrooy said...

asyik iklan churp2 je kuar hehe

aimaniman said...

nuffnang memang rajin bagi jawapan, macam jawapan komputer jer,.. mesti dia kata blog beribu-riban so pihak pengiklan akan memilih blog yg tertentu yg akan diberikan iklan,... jawapan seposen sama jee...

MaYa MustWany said...

mas problem yg iklan bawah tuh..xreti wat bawah story.bwah blog leh la.hihi..leh tlong ajar kn..?hihihi

hazanis said...

jalan-jalan cari tips utk dapatkan BE..:))

P/S:follow..^^