Sunday, 18 December 2011

Tutorial : Cara Tukar Background Blog


Tutorial laju-laju.. Semalam sorang rakan blog iaitu ace tanya, macam mana nak tukar background kat blog.. okeyh, Iqa ajar macam mana yer.. :) Korang yang tak taw lagi pun bole ikut tuto ni keyh. Ikut step dalam gambar untuk lebih jelas.


Mula-mula, pegi Design -> Templete Designer

klik gambar untuk pembesaran

Then, klik kat background yang iqa dah bulatkan macam gambar kat bawah ni. Lepas tu remove dulu image yang sedia ada, step no.4.. 
Tekan anak panah macam step no.5 pulak sygs..

nak besar tekan gambar

Lepas tu korang akan dapat macam dalam gambar bawah ni,


Pilih lar background mana yang korang nak kat situ. Atau kalau nak letak background sendiri yang korang dah design, bole pilih Upload Image -> Choose File -> Cari Background yang korang dah design -> tekan Done!

Last sekali Apply to Blog yang ada dekat atas sekali dalam kotak oren tu. Done! weee.. dah bole bergaya dengan background baru. Selamat mencuba^^

Nak buat background sendiri tekan >SINI<


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

7 komen jejari cumil:

Paris Lipton said...

mmg dh teringin nak tukar background, dan ubah blog tp lec lah koding2 tu...huhuuh

ace said...

awk kalau background tu dah ditukar tapi mcm ade double n garisan panjang.saya try tukar kat blog kwn saya,ade garisan la wak..kalau free leh tgk kat blog nie jap? www.mediccyank.blogspot.com

shida'R said...

nice tutor iqa :)

Saddila said...

hehee . dila guna cara lain :))

zareliqa afiqa said...

@ Paris lipton : ehehe..ubah sikit2 dulu :)

@ ace : Okeyh,g tgk jap..

@ Shida'R : Thanks shida :)

@ Saddila : Yeke..bole jugak.Janji jadi..^^

Gadis Bougainvillea said...

awk..saya nk tny..saya dah ada design sndri..tp xtau nk aplly mcm mn..boleh tolong x? cara awk ajar kt atas tu, bila sy upload..dia ckp 'cannot upload file bcoz too big' huhuhu...

zareliqa afiqa said...

Maaf maaf dah lama tak bukak blog.. huhu, maybe background yg awak design tu saiz besar. Sy dulu guna 125×125 :)