Tuesday, 20 December 2011

Tutorial : Cara Letak Badge Google+ Page Dalam Blog


Semalam naiemah ada tanya macam mana nak letak google+ dalam blog. Ada yang tak taw google+ page macam mana? macam nie haa.. >Tengok gambar untuk lebih faham< >Klik gambar untuk besarkan< Tuto sedikit panjang sebab banyak gambar. Harap sabar kalau loading lambat. weeehiii^^




Okeyh, mula-mula kena lar ada page dulu. Kalau belum ada bole buat kejap eh. Dari home korang tu scroll bawah sikit sampai jumpa macam ni.




Then create lar page. Letak lar nama blog korang ker.. dah siap ikut step macam kat bawah,



Pegi kat home -> klik arrow, *step no.2* -> klik page korang macam dalam gambar.*step 3*

Bila dah masuk google+ page korang, copy nombor ID macam *step 4* -> klik 'get started' *step 5*



Connect your website -> Get the badge *step 6*




Masukkan no ID yang korang dah copy tadi dalam kotak yang iqa bulatkan tu. *step 7* -> Pilih 'Standard Badge'. Kalau tak nak sebab dia besar.. korang boleh pilih 'Small badge' atau pape jela yang berkenan. :)


Lepas tu 'Get the Code'! heee :D


Attention please! Untuk blog yang dah letak button +1 tak payah amik code dalam kotak purple. Hanya amik yang dalam kotak merah dan paste dalam blog. (add a gadget)
Siap! harap boleh faham.. tak faham tanya keyh.^^
Yang tak letak button +1 kena amik code dalam kotak purple, then paste dekat HTML. Find <head>.

Sekian.. kredit pada sifu iqa, puanbee! weee... :D
Berguru dengan dia lar. Asal tak paham jek tanya kat dia. hehe


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

7 komen jejari cumil:

puanbee said...

hehe terima kasih iqa utk backlink tu .. sweet .. header tu pusing2 huhu

zareliqa afiqa said...

@ puanbee : Welcome kak..thanks jugak!^^

myblog said...

faham cikgu!!!

naiemah_ramli said...

tq iqa tolong.. :) heeee....
ssh jga ek nak buat.. T__T
terima ksih skali lg.. :)

zareliqa afiqa said...

@ myblog : bagus anak murid.hehe

@ naiemah : Welcome naiemah.Mula2 blur jugak^^

Fabulous Me said...

thx fr sharing. bce ni trus buat. tqsm

zareliqa afiqa said...

@ Fabulous Me : Most welcome :)