Saturday, 17 December 2011

Tutorial : Cara Buat Background Sendiri


Penah tak masa blogwalking korang jumpa blog yang sebiji background dia macam blog korang? Kalau ada mesti cepat-cepat nak g tukar background korang tu kan. Tak nak lar nanti orang kata blog kita tu ada kembar. Siyes! daku memang tak suka. Sebab tu daku akan buat sendiri, tak kira lar cantik ker tidak janji daku buat sendiri. Baru ada kepuasan! Har Har.. :))

Semalam naiemah tanya macam mana nak buat background sendiri macam daku ni. Okeyh, lai lai.. iqa tunjukkan kat korang. Mula-mula korang bukak Adobe Photoshop. Tak kira CS bape pun. Iqa pakai photoshop CS3. Semua ada kan? Yang takde tu dengan pantas pegi download. Ikut step dalam gambar yer :)

1. Klik file -> New..


2. Name -> korang letak lar apa-apa pun. Width & Height letak 100.
3. Background content -> Pilih mana-mana pun bole. Kalau nak ada color, pilih background color.
4. Siap pilih color, klik ok.


5. Korang akan dapat kotak kecik dengan color yang korang pilih macam iqa bulatkan tu. Then, amik brush. Tengok gambar keyh tuk next step..
6. Klik anak panah macam iqa tunjuk tu.


7. Pilih corak brush mana nak. Dot dot ker..
8. Kalau nak kecik ker besar ker bole adjust saiz dia tu.


Opsss! terlupa. Sebelum step 7 tadi korang pilih color untuk brush korang dulu keyh macam gambar kat bawah ni. 


9. Apa lagi.. time ni lar nak tunjuk bakat terpendam korang tu. heee, tonyoh jek ikut kreativiti sendiri. Macam contoh tu iqa buat dot dot jek. Tapi MAKE SURE corak-corak korang tu JANGAN terkeluar atau sentuh garisan hitam yang iqa tunjuk tu. Sebab bila kita letak kat blog nanti dia bersambung dan jadi tak cantik. Dah macam bertampal-tampal jek. Paham tak ni? Tak paham sila tanya yer darl..

Dah siap, save! Taraaa.. dah bole letak kat blog. Tengok jadi ker tak. Cuba lar.. nanti bagitaw iqa. Nak tengok jugak hasil kreativiti korang. Mesti cantiks! weeee.. :)

Selamat Mencuba! Opss! lupa lagi.. kalau tak taw guna photoshop bole jugak guna Paint.NET atau Gimp2 atau photoscape. Ikut keselesaan yer^^


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

12 komen jejari cumil:

naiemah_ramli said...

haish..mmng tergugat dgn photoshop ni,kna msukkn dh..naiemah guna photoscape je bt bckground..hihi..tq iqa ast tuto.. :)

AmirFX said...

Hehe.. Mujur belum jumpa lagi background yang sama.. hihi...

zareliqa afiqa said...

@ naiemah : Welcome naiemah :) Kdg2 photoshop ni memeningkan jugak.Dia pilihan terakhir lar.hehe,iqa pun slalu guna photoscape je^^

@ AmirFX : hikhik..kalau tidak~ :D

faizal mohd said...

saya punya guna background dari blogspot je.hehe
btw, nice tutorial. :)

ace said...

thanks tuto nie.awak camner nak tukar background kat blog?help me plss.

nurmujahidah said...

nak tanye,, camne nak dapat kan code satu2 gambar or background,, kalau sudi jawab,, kt shoutbox or comment je mane2 entry k.. btw nice tutorial :D

Selendang Merah said...

terima kasih, nanti ada masa sm buat..:)

nurmujahidah said...

sebenarnye camni,, kalau kite dah buat background,, camne kite nak masukkan dalam blog,, kalau gune yang free tu kan gune code yang disediakan,, ade ke cara nak masukkan background gune image url,, sorry sebab banyak songeh je,, hehe

IntaNBerliaN said...

bagus gak toturial ni.. annti2 akak terpikir nak wat, blh wat rujukan entry ni :-)

LydSunshine said...

Akak pun teringin nak tukar background yg cantik2. Tapi kalo pakai background lain, nnt menu yg nak ke dashboard tu takde kat atas skali tu. Canner ek nak buat?

zareliqa afiqa said...

@ faizal mohd : Tu pun bole :) thanks..

@ ace : t saya buatkan tuto keyh^^

@ nurmujahidah : Oke dear..jap g iqa balas kat blog kamu^^

@ Selendang Merah : Sama-sama :)

@ IntanBerlian : Cuba2..hehe

@ LydSunshine : Owh,setahu iqa kalau tukar background dia tak effect navigation bar tu :)

husna said...

save dot ape?