Thursday, 1 December 2011

Aduss! Tolong Aku Jap Blogger


Pepatah melayu ada berkata, malu bertanya sesat jalan kan? Jadi sebelum aku sesat barat.. baik aku tanya. Wahai blogger yang bijaksana lagi mesra google, meh tolong aku jap. Apa itu gmail? Adakah email yang ada @gmail kat belakang? contoh : sipolan@gmail.com atau akaun google jek?

*Google jek*

Semalam aku ada cuba usha si Google + ni. Memula aku cari google + pastu kuar page cmnie.


Aku try isi nama and bla bla bla yang dia suruh. Aku klik jek terus dapat google + yang korang dok cakap macam pesbuk tu kan. Yang aku konpius, aku tak payah bagi email ngan password. Terus dapat! Aku cuma dah login blogger.com jek macam kat bawah ni. For info aku guna email yahoo. Contoh, blalalala@yahoo.com


Korang cakap nak daftar Google + ni kena ada gmail. Tu yang aku konpius. =.= Aku dah ada ke gmail yang korang cakap tu? Akaun google? Ayyoo.. bila aku nak sign in kena bagi email ngan password yang sama time aku nak sign in blog. Korang paham tak ni? kiranya bila aku sign in blog, automatik google + aku pun sign in. Memang camtu ker? tak boleh ker guna password lain-lain? means, password blog lain.. google + lain. Adoi! tolong aku! pening dah. aku tak paham yang gmail ni. Apakah?

Ada jugak tanya puanbee, dia kata kalau pengguna blogspot memang dah ada gmail. Means macam pengguna wordpress takde gmail. Tu yang kena buat. Tapi sekali lagi nak tanya memang sama ker email ngan password blog, google +, and youtube? untuk pengguna blogspot macam aku neh? bila login blog, youtube n google + pun login sama walaupun aku tak guna.


Korang punya macam mana? ada ker yang sama macam aku cakap ni? Aishh, kenapa aku tak ley nak fokus benda2 macam nie. Tolong! Tolong! aku tak puas atie lagi ni sampai aku betul2 paham. Sebab tu dok sibuk2 tanya orang. +_+ Hurmmm... Ngadap coding blog pun tak sepening macam mende ni. Konpius! konpius~ Aku salah step ke hape? Bagitau eh korang punya macam mana? ke aku jek yang sesat jalan. +___+


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

13 komen jejari cumil:

Encik Markmiez said...

erk...saye pon kurang pasti permasalahan emel ni..hihihi..kene bertanya pada yang pakar..

idea semulajadi said...

yang saya tahu,
memang google satukan sume produk2 seperti gmail, utube, google+, blogspot hanya dgn menggunakan 1 username n password~
walaupun kita xde gmail,
account google kite seperti blogspot, utube bley di sign in menggunakan email yahoo kita.
untuk melihat produk google yang kita ada accountnya,
boleh klik di "my account" kat dashboard blogspot kita.
di situ akan tertera account2 yang kita ada.
tapi untuk mengasingkan setiap produk menjadi user name dan password berbeza, itu saya kurang pasti bagaimana.

Azekzk said...

memang pun mcm tu sbb google plus akan guna satu akaun je iaitu gmail sbb tu ble kita buka gmail, kita pun boleh buka blogger dan goole plus.

faizal mohd said...

yg saya tau, bila sign in blog, automatik youtube pon ter-sign in jugak. huhu.

shida'R said...

idea shida sma mcm idea smula jd..kalo pkai google sume sma..passwd yg bbeza hnya username..xslp shida la,
tntg google+ tu pn msh blur2 huhu..

MaYa MustWany said...

ok,mas tak faham.huhu..adess

ibnuismaini said...

cuba semak kat 'my account' mcm saranan idea semulajadi.

saya pun tak berapa nak faham. setakat yg saya faham, kalau kita sign-in blogspot guna emel yahoo, kita dianggap ada akaun google (sbb guna servis blogspot tu). Ntahla.. kompius plak.

im4string said...

google+ guna apa saja yang korang sign in any product diorang..xkira la gune email ape pun jnj korang sign in produk google otomatik dier sign in google +

saya br berjinak2 blogging

im4strings.blogspot.com

Puan Gojes said...

tak pasti syg :(

Bui Junaidi said...

bui pun sama tak pasti ape ke he..
tapi sekarang mmg blogger tgh sibuk dgn Google+ tu..dgr kata akan menggantikan widget follower

zareliqa afiqa said...

@ Encik Markmiez : hehe,okeyh. :)

@ idea semulajadi : Owh,mcm tu ker.Baru paham..thanks a lot^^

@ Azekzk : owhh..oke2 :D

@ faizal mohd : A'ah kan.huhu

@ shida'R : Yeke,iqa lagi lar.huhu

@ Maya MustWany : Iqa lagi tak paham.Pening dah.=.=

@ ibnuismaini : Thanks ye^^

@ im4string : Baru paham :)

@ Puan Gojes : It's oke kak ;)

@ Bui Junaidi : Tu lar.Sebab tu iqa nak buat google + ni.huhu

Paris Lipton said...

sy baru tukar email blog dari yahoo ke gmail, tup2 ade google+ sekali, so continue jela....
kalo nak tukar yahoo ke gmail, buat dulu gmail, pastu login blog guna email lama, pastu gi setting ubah jadi email gmail, nnti otomatik leh ade google+ ni...adoi.... sy pon bru mula...err mmbntu x?

zareliqa afiqa said...

@ Paris Lipton : Okeyh2..dah boleh pun.heee :D