Friday, 28 October 2011

Tutorial 2 : Cara Sengetkan Header


Selamat petang readers! i'm back! weeee~ datang-datang jek nak buat tuto.hehe..almaklum lar pegi bertapa tambah ilmu.ececehh.. sebelum tu, time kasih kat korang yang bagi semangat kat daku.huhu~ terharu~ Sudah2, tutorial ni direquest oleh Mimi dan Rose Pink kat shoutbox daku.


Yang mana? cuba letak cursor kat header daku tu. Dia senget kan. Haa..yang tu lar.hee, meh2 Iqa ajarkan. Yang lain nak jugak boleh ikut yer. :D

Mula-mula, pegi kat dashboard - Design - Edit HTML
1. Opss! untuk keselamatan, Download Full Template yang ada kat atas tu.
2. Tick Expend Widget - Cari kod kat bawah ni. (copy --> Ctrl+C) dan (cari - Ctrl+F untuk elakkan mata juling)

/* Content

----------------------------------------------- */

3. Dah jumpa kan? lepas tu copy kod bawah ni pulak yer anak-anak..

#header:hover{-webkit-transition-duration: 2s;-moz-transform: rotate(7deg);-webkit-transform: rotate(7deg);}

4. 'Paste'kan dekat ATAS kod yang korang dah carik tadi. Step 2. Diulangi, ATAS yer.hehe, macam ni.


Preview dulu, kalau ok baru save.
Siap! weeeee~ Jadi tak? Kalau jadi bagitaw k.Kalau tak pun bagitaw gak yer. ;)
Kata Jari : Untuk Picture Window sahaja sebab daku guna tu.Yang lain nak try boleh jugak,tengok jadi ke tidak.Apa-apa boleh tanya kat bawah.
p/s : Nak guna tuto sila kredit kat saya yer!^.^


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

20 komen jejari cumil:

sis92 said...

hehe header kita simple je..dodol pon guna paint je :)

zareliqa afiqa said...

@ sis92 : simple tapi nice.ehehe :D

faizal mohd said...

wah jd cikgu blog yek. :)

zareliqa afiqa said...

@ faizal mohd : ahaha~ takde lar.orang request baru buat.ehehe :D

Mimi Marilyn said...

travel templates takleh ?

Fazri said...

assalamualaikum kawan. bertamu disini.. oya bagus tuh infonya.. nice buat tambahan pengetahuan..

zareliqa afiqa said...

@ mimi marilyn : boleh lar rasanya.cuba dulu. :D

Penulis Maya said...

cantiknya blog.. huhu

naiemah_ramli said...

header blog naiemah x comey la eqa...x leh la nk buat cam ni.. T_T

Ezad Skytech said...

hee...terkejut jugak header pun senget2 ni...hee~

rOsE p!nk said...

tq zareqa
dh bley laaa..tp bukn tu yg sy maksud kan...sy nk tw yg awk wt tulis tu..pastu letak pic lak..guna sofware pe..nk edit word cmtu

EmpayarUtama said...

Uih best gak :)

zareliqa afiqa said...

@ Fazri : Thanks.Boleh cuba nanti :)

@ Penulis Maya : heee :D

@ naiemah ramli : comey lar tu.simple n nice gitu. :)

@ ezad skytech : hehe,saje jek tu nak kasi lain cikit. :)

@ rose pink : owhh..saya guna photoscape dengan GIMP jek. :)

@ EmpayarUtama : hehe.cuba lar yer :)

IntaNBerliaN said...

oo gini upenya cara dia.. patutlaah pelik sgt tgk header leh senget2.. hihii

tp cantik.. :-)

iMBobo said...

mula2 aritu terkjot tgk, mcm blog ni nk jatuh plak hehe

shida'R said...

wahhh dah senget pulak hehe..nice tutor iqa :)

zareliqa afiqa said...

@ intanberlian : hehe..boleh lar cuba kalau suka :)

@ iMBobo : ahaha~ tak lar.kalau jatuh bobo tolong lar sambut.yer dak? :D

@ shida'R : Thanks shida :)

Princess Syazliyana said...

hye .. nper x jumpe code /* Content tuu erk?? hrp bls di cbox sy

Princess Syazliyana said...

eh, jumpe lar.. okey 2.. thanks

zareliqa afiqa said...

@ Princess Syazliyana : Most welcome darl ^_^