Thursday, 19 May 2011

Malam Berarak Lilin at Wedding Makngah

Macam tuh lar lebey kurang bunyinye...heheheh, ''berarak lilin"...14 n 15hb ritu aku n family balik kmpung belah ayah at Rantau,n9. Wedding makngah aku... mlm sblm bsanding tuh  dyowg wat berarak lilin yg owg kat kmpung aku ckp malam berinai. Aku pnye lar excited na tgk walaupn nie bkn kali ptame aku tgk. Last aku tgk pn time kecik. Mne lar na ade feel time tuh.~.~ 








Nie lar rupe benda alah yg ktowg pggil "knderaan makngah" mlm tuh...sabo jela~ ta taw nme. Ade yg pggil tandu tradisional.ahhhh~ whatever~ bnde nie biase2 jek. Klau kat mlaka dyowg wat siang or mlm n takde lilin. Kalau kek n9 dyowg wat mlm n kelilingnye diletakkan lilin. Tuh yg special...aku ske!! Pastu yg len hias lar ikut kreativiti masing2. Pengantin yg pling best~ naik jek.hihihihi~ kire adat kat sne lar. Tp kalau ta nak wat pn takpe. Pastu pngantin akan dibawa berarak kejap..ta ley lme2~ kesian kat owg yg pikul tuh~ hehehehe............


Malam tuh mmg meriah giler ngn bunga api lagi...yg kat bwh nie antara pic2 yg sempat aku snap dan selebihnya aku TERberangan kejap.kikikikiki, sabo2~ 










Esok arienya plak bwu lar majlis persandingan berlangsung.............ramai gler yg dtg. Aku n cousin2 plak yg b'tindak sebagai tukang bg souvenir kat guest smpai lenguh2 kaki bdiri. huhuhuhu, tp epi gler. Yg pling best aku dpt bg souvenir kat menteri besar n9 yg ktowg kat sne pggil "Tok Mat" a.k.a (Haji Mohamad Hassan) Nervous akak~ hahahaha~ Beliau dengan sporting nye dduk mkn b'sme ngn owg2 kmpung beliau. Caya lar!! ngeee.... tp ktowg ta smpat na snap pic ngn dye disebabkn bnyk keje. Taw2 dye da alik~ =.=
Pape pn aku dpt blaja sesuatu yg bwu kat sne tentang adat2 tradisi minangkabau nih....yg semakin dilupakn oleh generasi muda skunk...ngeee~~

sempat ag tuh!! ish~ ish~ish~ :P


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

0 komen jejari cumil: