Tuesday, 31 May 2011

'Tintong'kah Aku?

Kahh Kahh Kahhhhhh...Pening.....pening.....pening....! pusing~pusing~pusing~kepala nih....kusut~kusut~kusut~bla bla bla lalalaaa.
Sah2 pening udax nie ~.~ pape pn kasi aku jerit dlu...(ehemmm...eheemmmm~testing,) WaAaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! AKU SAKIT!!!!!!

Nasib lar sape yg bce entry bi0l aku nih...tensen bt0ol! Da lar lme tak berblogging (kn da kuar ayt kacukan).Datang2 jek wat entry bi0o00l.ngehhh ngehhh ngehhh...ske atie aku lar~blog akuh.
Haaahaaahaaa....mne aku dpt pangai cmnih?aku pn ta taw...tibe2 jek,lantak lah...nie adalah salah 1 terapi tuk ilangkn rase keciwaa di dalam dada,(wahh! ayat) aiyakk~ jadi someone else!

nie tension ke marah?

  • Da lme aku ta update blog nih sbb aku sibuk meng'upgrade' blog nie.Tukar pnye tukar jd cam gini????hishhh! sakit atie aku.
  • Jmpe plak owg yg menyakitkn atie....+ ag 1 bala.
  • Mcm2 ag lar....maleh nak ckp.Kang korang ingt aku tintong btol2 lak,hikhikhik

nak jadi mcm nie bley?

motif entry : saje suke suki 
kesilapan tatabahasa amat dikesalkan(peace!) :D
moral of the story : sabo jela yop~


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

Wednesday, 25 May 2011

Lelaki Mesti Tahu!

Ada perkara yg gadis ta smpat na beritahu lelaki...musti ramai gurlz yg setuju kn! Pada kaum Adam yg bace entry nie harap renung2kan lar (dan selamat beramal)...:D


Bila seorang gadis menyatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan air mata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya. (T.T)


Bila dia tidak menghiraukan korang selepas korang menyakiti hatinya, lebih baik korang beri  dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum korang menegur dengan ucapan maaf.


Gadis sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang, sebab tu lar ramai gadis yg patah hati bila hubungan terputus di tengah jalan. (it's true!! ble da syg yg bad2 nih sume da ta nmpak ^.^)

Sekiranya seorg gadis jatuh cinta dengan seorg lelaki, lelaki tuh akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar ngn laki lain. (sebab gurlz nih setia pd yg 1...law da syg 1 tuh,all about him!)

Bila lelaki yg dia suka n cinta merenung tajam ke dlm matanya, dia akan cair seperti aiskrim! nyumm2~~

Gadis mmg sukakan pujian tp selalu tak tahu mcm mana untuk menerima pujian. :D

Klau korang tak suka ngn gadis yg sukakan korang separuh mati, tolak cintanya dengan lembut! jgn berkasar sebab ada 1 semangat dalam diri gadis yg korang tak akan tahu bila dia dah buat keputusan , dia akan lakukan apa saja. -haa~haa~ta taw~~

Sekiranya sorg gadis mula menjauhkan diri dari korang selepas korang tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya korang masih ingin menganggap dia sorg kwn, cuba lar tegur dia perlahan2. 

Musik, lukisan & penulisan adalah cara termudah gadis meluahkan isi hati mereka. Gadis suka meluahkan apa yg mereka rasa. -so,start lar jd stalker fb,twitter or blog diorang law na taw prasaan diorang...:D -

Jangan sesekali beritahu si gadis yg mereka nih lngsung tak berguna. :o

Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood gadis.


Bila pertama kali lelaki yg dicintainya dlm diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah2 tak berminat, tetapi sebaik sahaja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak smpai 10 min semua rakan2nya akn taw berita tersebut! -hihihihi....gurlz~ control yourself ok even it's true!- ;)


Sekuntum senyuman memberi 1000 erti bagi para gadis. Jadi jgn senyum sebarangan!


kalau korang suka kat sorg gadis nih, cuba lar mulakan dgn persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenali korang dgn lebih mendalam. -senang cite 'jgn gelojoh!'-


Jgn sesekali mengagak apa yg dirasakannya. Tanya dia sendiri!


Selepas sorg gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya2, "Kenapa lar aku tak jumpa mamat nih lebih awal."


Kalau korang masih tercari2 cara yg paling romantik untuk memikat hati sorg gadis, cuba lar rajin2kn tangan menyelak buku2 cinta atau bace jek novel jiwang2 nie.


Bila setiap kali online di fb atau twitter, benda pertama yg dicari oleh si gadis ialah buah hatinya ataupun 'secret admirer'nya. -alololo~~so sweet lar-


Kalau korang na taw ble sorang gadis nie jatuh cinta kat korang, dia akan bg layanan first class kat korang.Contohnya, law dia tgh bz study or bnyk keje, bila korang buzz jek kat YM msti cepat jek dye reply..dia tak kan lupe wish besday korang...law korang call time dia tido pn dia snggup angkat...dia akn ingt & taw sume tntang korang even yg korang ta bgtaw pn. -well~ she is the best stalker of yours-


Satu ucapan 'hye' pn da bley wat sorang gadis nie bahagia.Suke bkn main! ta pyh hadiah mahal2 segala untuk wat diorang hepi.Cukup lar ngn ucapan tuh sbagai tanda yg korang ambil berat n ingt kat dia!


Tapi kalau ucapan 'hye' korang tuh tade reply, better give up jela...n don't ever text her again dengan "np u tak reply msg i?" tuh mang perbuatan yg sia2 sbb dia mang ta berminat ngn korang.Melainkn dia tade kredit!! lol


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

Tuesday, 24 May 2011

Adik Akak.............

Adik...ape yg ko wat skunk erk?mlm nih mlm ptame ko tido kat asrama...ape ko rase? law akak dlu akak rase mcm na ngis jek..1st time bpisah ngn fmly..rase na balik pn ade...ngade2 lbey akak ko nih. :) balik dari anta ko td, akak rase lain mcm jek..tibe2 tade mood~ rase na ngis pn ade..puas akak fikir ape yg wat akak cmnie...sbb kwn2 akak ke...tp ble ingt kat ko tibe2 air mata akak mngalir...bwu akak taw rupeny sbb ko dik~ rase sunyi sngt ble umh nih tade sowg pnghuni dye...akak ta biase dik...kalau bley akak na sume owg yg akak syg ade dlm umah nie...tp akak akur, tuh sume tuk mse dpn ko....adik~ bile tgk ko dftar diri td jiwa akak meronta2 na smbung stdy ag...akak rindu suasana mcm tuh. tp..... tape lar, at least akak da rase skali dlu.
''dik....smbung cita2 akak dik..,dlu akak na sngt stdy kat tmpat ko stdy skunk~ tp akak ta mampu..ssh sngt na msuk tmpat tuh.Akak ta sebagus ko dik~ tp akak ta kisah sbb akak ade adik2 akak nih.Akak ingt ag ble turn ko dpt result pmr ngn spm,smpai2 umah jek ngn 'slumber' ko ckp "haha~ aku da kalahkn along~" cehh.....kuang asam pnye adik. tp akak ta mrh pn, jeles pn ta...akak bangga ngn ko.Akak ta kisah pn law adik akak kalahkn akak.Adik...epykan  mak ayah ngn kjayaan ko,wat mereka bangga...jge diri baik2 kat sne.akak ta dpt na tgk2kn ko, na jge ko, walaupn ko ta sruh n akak taw yg ko mang bley jge diri sendiri.Tp akak risau~ sbb akak syg sngt..akak ta pndai na tnjuk rase syg akak kat ko ngn iman terang2...tp sumpah! akak syg sngt2 mak ayah, n adik2 akak nie!! akak syg fmly kite lbey dari nyawa akak sndiri dik.Kalau ade pilihan antara fmly ngn nyawa akak, akak lbey syg fmly kite.fmly first!! mgkin kowang nmpak akak mcm garang...tp kowng taw akak ta grang pn kn~ xsen jek lbey...law tak, ta kn ape yg kowg na~ akak bg....ape yg kowg mntk tlong~ akak watkn...kowang taw akak ta smpai atie kn.hehehehe~ 2 slh 1 cara akak tnjuk syg akk kat kowg.Akak da tlong ape yg akak mampu dik...akak jd 'assistant' adik smggu tolong siapkan borang2 adik n tugas adik skunk nih study elok2...tuh jek.Sethun jek dik...adik kne struggle kat sne.Pastu adik da ley wat degree adik lak.Gud luck dik~ akak doakn adik!


*tibe2 akak tacing lak~hihihihi
*tuk adik akak kat Kolej Matrikulasi Melaka,
pstt~ pssttt~:dik,ensem ble ang pkai bju yg akak pkse ang bli tuh..hikhikhik


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ

Thursday, 19 May 2011

Malam Berarak Lilin at Wedding Makngah

Macam tuh lar lebey kurang bunyinye...heheheh, ''berarak lilin"...14 n 15hb ritu aku n family balik kmpung belah ayah at Rantau,n9. Wedding makngah aku... mlm sblm bsanding tuh  dyowg wat berarak lilin yg owg kat kmpung aku ckp malam berinai. Aku pnye lar excited na tgk walaupn nie bkn kali ptame aku tgk. Last aku tgk pn time kecik. Mne lar na ade feel time tuh.~.~ 








Nie lar rupe benda alah yg ktowg pggil "knderaan makngah" mlm tuh...sabo jela~ ta taw nme. Ade yg pggil tandu tradisional.ahhhh~ whatever~ bnde nie biase2 jek. Klau kat mlaka dyowg wat siang or mlm n takde lilin. Kalau kek n9 dyowg wat mlm n kelilingnye diletakkan lilin. Tuh yg special...aku ske!! Pastu yg len hias lar ikut kreativiti masing2. Pengantin yg pling best~ naik jek.hihihihi~ kire adat kat sne lar. Tp kalau ta nak wat pn takpe. Pastu pngantin akan dibawa berarak kejap..ta ley lme2~ kesian kat owg yg pikul tuh~ hehehehe............


Malam tuh mmg meriah giler ngn bunga api lagi...yg kat bwh nie antara pic2 yg sempat aku snap dan selebihnya aku TERberangan kejap.kikikikiki, sabo2~ 










Esok arienya plak bwu lar majlis persandingan berlangsung.............ramai gler yg dtg. Aku n cousin2 plak yg b'tindak sebagai tukang bg souvenir kat guest smpai lenguh2 kaki bdiri. huhuhuhu, tp epi gler. Yg pling best aku dpt bg souvenir kat menteri besar n9 yg ktowg kat sne pggil "Tok Mat" a.k.a (Haji Mohamad Hassan) Nervous akak~ hahahaha~ Beliau dengan sporting nye dduk mkn b'sme ngn owg2 kmpung beliau. Caya lar!! ngeee.... tp ktowg ta smpat na snap pic ngn dye disebabkn bnyk keje. Taw2 dye da alik~ =.=
Pape pn aku dpt blaja sesuatu yg bwu kat sne tentang adat2 tradisi minangkabau nih....yg semakin dilupakn oleh generasi muda skunk...ngeee~~

sempat ag tuh!! ish~ ish~ish~ :P


Cherita da abis...Sila tinggalkan komen pulak ye! TQ